glimlach

Docente Nederlandse les Maaike Verhoeven met twee van haar leerlingen Talal (links) en Anas (foto Willem Brand)

WILLEM BRAND
HAARLEM - 'Tegen mij zeggen vluchtelingen soms: je kunt mijn problemen niet oplossen, maar jouw glimlach maakt het verschil,' zegt Jacomine Oosterhoff, die als vrijwilliger veel werk verzet en voor de nieuwjaarsbijeenkomst in de Bavokerk de pr deed.

Het is twee dagen na de hartverwarmen-de bijeenkomst, waar ongeveer vier-honderd mensen bij aanwezig waren: de helft vluchtelingen en statushouders, de andere helft vrijwilliger. De organisatie ervan was in handen van Vluchtelingen-werk, de Raad van Kerken en de Gids-kerk. Voor alle aanwezigen waren er heerlijke hapjes, thee en glühwein en ook een programma met muziek en toespraken.

Jacomine buurtte even bij een tafeltje waar Fadi, Mohmad - twee Syrische mannen - vrijwilligster Simone de Canne en de verslaggever staan. Fadi kent Jacomine een week of drie. 'She is my best friend,' roept hij als hij haar ziet. Als zij weg is, vertelt hij dat zijn vrouw en dochter nog in Aleppo wonen. "Er is haast geen voedsel en benzine in de stad. Criminelen stelen dat.' Hij laat me een foto van zijn negenjarige dochter Naja zien. Een foto van zijn vrouw heeft hij niet.

 

 

   

Dan toont hij foto's van Aleppo's oude stad, van een  ondergrondse bazaar, een moskee en de citadel. Het ziet er sprookjesachtig uit. Maar die oude stad staat nu in brand. Bij een kapotgeschoten straat zegt hij: 'Het lijkt op Berlijn in de Tweede Wereldoorlog.' Op een andere foto zie je mensen die omhoog kijken, in de verte een enorme stofwolk als gevolg van een bom die op de Universiteit viel waar hij werkte.

In de Koepel trekt Fadi op met Mohmad uit Damas-cus. Simone hoort dat Mohmad elke dag door de stad loopt. 'Is dat niet saai?', vraagt ze. Om de verveling te doorbreken spelen de mannen basketbal of doen aan fitness. De bijeenkomst begon met samenzang. Aanjagers zijn de leden van Malle Babbe. Dirigent Leny van Schaik wordt door presentator Ziggy Klazes  gevraagd of er op het koor vluchtelingen zitten. Leny: 'Helaas, maar jullie zijn allemaal van harte welkom.' Fadi hoort dat en herhaalt die woorden 'Van harte welkom'. 'De vluchtelingen leven bij de dag en dragen stuk voor stuk een geheim met zich mee', zegt vrijwilligster Jacomine die zich vele uren per week inzet voor mensen die hier een nieuw leven willen opbouwen. De verbondenheid met hen is groot, blijkt ook uit de reactie van remedial teacher Maaike Verhoeven, die al maanden in de Koepel Nederlandse Jes geeft: 'Ik voel me geen vrijwilligster, meer een familielid. Je maakt zoveel mee met deze mensen, dat schept een enorme band. Ik krijg ook zoveel terug.' 

Bron: Haarlems Weekblad