De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur waaraan bijna 7500 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur meededen.

Crisismomenten
Ahmed Aboutaleb won vorig jaar ook de titel Beste Lokale Bestuurder. Bestuurders die Aboutaleb nomineerden, omschrijven hem als verbindend, daadkrachtig en deskundig. Ook wordt hij vaak geprezen om het feit dat hij in crisismomenten de boel bij elkaar weet te houden. Het publiek ziet in hem een inspirerende leider die zijn inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moeilijke kwesties. Tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2016 op donderdag 21 januari in Utrecht kreeg Aboutaleb de prijs uitgereikt.

Twee keer
Het is voor het eerst dat een bestuurder de titel voor de tweede keer in de wacht sleept. Vorig jaar stond Ahmed Aboutaleb sterk in de belangstelling vanwege zijn optreden na de Charlie Hebdo-affaire in

    

Frankrijk. Het feit dat hij nu voor de tweede maal wint, laat zien dat de bestuurders van Nederland hem niet alleen om dat optreden waarderen, maar dat ze in hem een consistent bestuurder zien die er niet voor schuwt soms stevige bewoordingen te gebruiken om zijn punt te maken.

Burgemeester
Ahmed Aboutaleb trad in 2009 aan als burgemeester van Rotterdam. Daarvoor was hij staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde kabinet Balkenende en wethouder in Amsterdam op het gebied van onder meer Onderwijs, Jeugd, Werk en Inkomen. Ook werkte hij als directeur bij de bestuursdienst Amsterdam, was hij bestuurder bij Forum, manager bij het CBS en werkte hij als journalist bij onder meer RTL Nieuws, NOS Radio en Migranten televisie Amsterdam.

Uit Binnenlands Bestuur